W Chlebowej Chacie ...
5 października 2018
W warsztatowej formie uczniowie kl. I, II oraz V poznawali w Chlebowej Chacie w Górkach Małych jak życie wyglądało 50 czy 100 lat temu. Było to niezwykłe doświadczenie świata.
Dzieci uczestniczyły w procesie wyrobu masła, sera, śmietany, a także wyrobu i wypieku podpłomyków i chleba. Każdy uczestnik wyjazdu oddzielał śmietanę, z której prowadzący pozwolili następnie dzieciom ubijać w maselniczce masło. Z kwaśnego mleka na oczach wszystkich powstał ser. Można było młócić zboże, zemleć je na żarnach, żeby następnie z przygotowanego przez gospodarstwo ciasta wyrobić i upiec podpłomyk. Warsztaty kończyły się wspólnym biesiadowaniem i degustowaniem własnych wyrobów. Do podpłomyków z masłem, serem, miodem czy smalcem podano kawę zbożową.
Było pachnąco, zdrowo i pysznie . Dzieciom, o dziwo, bardzo wszystko smakowało. Wycieczkę w cudownej październikowej pogodzie należy uznać za niezwykle udaną.
Dzisiejszy wyjazd jest też realizacją jednego z działań towarzyszących o charakterze edukacyjnym w ramach programu „Program dla szkół”, w którym nasza szkoła bierze udział - czyli uczniowie klas I - V otrzymują dziennie porcję owoców lub warzyw oraz przetworów mlecznych.
Metryczka
Wytworzono: | 2018-10-05 22:17 | przez: |
---|---|---|
Opublikowano: | 2018-10-05 00:00 | przez: |
Podmiot udostępniający: | Szkoła Podstawowa nr 21 w Jaworznie | |
Odwiedziny: | 714 |
Rejestr zmian
- Brak wpisów.